Marţi, 2018-10-16, 1:25 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
 
ANGELA SİMİLEA CANTEC, ELEGANTA Sİ FRUMUSETE
Principală | Înregistrare | Logare
Bine ati venit
İnterviu

Meniu site

Odata

Ovo Music 2013

Statistici

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0
"Online"
3D Live Statistics

Formularul pentru autentificare

Va multumim
zwani.com myspace graphic comments
Thank You graphics

Principală » 2014 » Iulie » 10 » DOCUMENTAR: Angela Similea, artista pentru care dragostea a fost lumina călăuzitoare a vieții
11:28 PM
DOCUMENTAR: Angela Similea, artista pentru care dragostea a fost lumina călăuzitoare a vieții

 În anii '80 a fost numită ''regina'' muzicii ușoare românești. Probabil nu doar prin prisma calităților vocale și interpretative de necontestat, ci și a aparițiilor sale - frumoasă, înaltă, elegantă, cu o ținută princiară. Angela Similea, care la 9 iulie 2014 împlinește 68 de ani, este și acum o emblemă a muzicii românești și își încântă fanii în continuare cu noi piese și concerte.

 

 

 

Ioana Angela Similea, cunoscută publicului sub numele Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946, în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov. A fost cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Petre și Gherghina Similea, având doi frați mai mici. Amintirile sale din copilărie se leagă de Dobrogea.

''Am niște amintiri foarte vechi, din anii primei copilării, când vara mergeam la bunica din partea mamei, într-un sat din Dobrogea. Mama era singura fată din cei 12 copii ai bunicii mele. Așa că aveam mulți veri, cu care-mi petreceam vacanțele. Acolo, în satul acela dobrogean, se întâmplau lucruri extraordinare, pe care orice orășean de astăzi, din orice parte a lumii, ar da orice să le vadă și să le experimenteze. (...) Natura și viața m-au luat în brațele lor de mică și m-au sensibilizat, m-au făcut să observ spectacolul fiecărui anotimp, în toate detaliile sale. E minunat să fii într-o continuă mirare copilărească în fața naturii, și eu așa am trăit'', mărturisea Angela Similea într-un interviu.

Atracția față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când, deși foarte timidă, obișnuia să cânte atunci când călătorea cu tramvaiul. O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Dar din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială, a vrut să urmeze medicina pentru a deveni medic pediatru.

Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul său de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto la Școala Populară de Artă cu Florica Orăscu — care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu și Olimpia Panciu — avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Țeicu.Primul succes a venit odată cu premiul al II-lea de la Festivalul Internațional ''Cerbul de aur'' din 1970, când a obținut Cerbul de Argint. În 1971 lansează șlagărul lui George Grigoriu. În 1972, la Festivalul ''Orfeul de aur'' din Bulgaria, obține locul al II-lea cu melodia ''Tu ești primăvara mea'' de Florin Bogardo.

Au început aparițiile în spectacole, dar și în emisiuni radio și tv, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească.

''Am ajuns colegă de scenă cu Margareta Pâslaru, cu Marina Voica — ele s-au lansat cu mulți ani înaintea mea — cu Mirabela Dauer, Dida Drăgan — care mi-au fost colege de studiu la doamna Florica Orăscu — cu Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac — toți mi-au fost colegi și am fost foarte fericiți împreună. Nu avea loc sentimentul invidiei, al ranchiunei, iar noi, cântăreții, ne aveam ca frații'', spunea Angela Similea în interviu.Referindu-se la emisiunile în care a apărut în perioada de început a carierei muzicale sau din perioada în care a cunoscut succesul maxim, cântăreața spunea că a lucrat mereu, în radio și televiziune, cu adevărați profesioniști, care au ajutat-o în formarea ca artist.''Am lucrat atunci cu adevărați profesioniști: Alexandru Bocăneț, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Trifon-Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot să uit oamenii cu care am lucrat în Radio — Vasile Vasilache junior, cu care fiecare înregistrare era o altă lecție de canto, apoi Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toți au lucrat cu noi cu foarte mare atenție, ne-au format, ne-au stimulat'', afirma Angela Similea.

A cântat și cântă mereu despre dragoste, pentru că dragostea a călăuzit-o ca o lumină întotdeauna.

''Dragostea a fost și este pentru mine lumina călăuzitoare a vieții. Am primit de copil iubire și apoi viața mea s-a desfășurat numai sub semnul iubirii. (...) Forța sentimentelor mele și-a aflat cea mai bună exprimare pe scenă. Dacă eu am cântat iubirea sub toate formele sale, energia de-a o exprima în fața publicului și-a găsit esența în trăirile mele de iubită, de soție, de mamă, de fiică, de soră. Și pentru că am fost convingătoare, am fost totdeauna înconjurată cu dragoste'', mărturisea artista.

Angela Similea a colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referință: Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo sau Marian Nistor. De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, alături de care a lansat multe șlagăre — "Un albastru infinit", "O iubire imposibilă", "Trenul galben fără cai" sau "Să mori de dragoste rănită", care a primit, în 2000, titlul de "Melodia Secolului XX", premiu acordat de TVR.

Angela Similea a dovedit că are și talent actoricesc, jucând în filme, musicaluri sau show-uri de televiziune.

''Cu regretatul Ion Popescu-Gopo am făcut filmul 'Rămășagul', în care am jucat rolul principal — Zâna cea bună — și mi-a plăcut extraordinar de mult basmul și atmosfera. Am făcut musicaluri cu Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu — o garnitură de actori extraordinari (musicalul 'Corina', după 'Jocul de-a vacanța' de Mihail Sebastian, s-a jucat peste tot cu mare succes: și în țară, și în străinătate). După aceea, am colaborat cu minunatul, imbatabilul actor Ștefan Iordache, care a adus un farmec aparte musicalului 'Adio, femei', cu personalitatea și cu disponibilitatea sa de a se juca'', își amintește Angela Similea.De neuitat sunt aparițiile sale în show-uri tv alături de Florin Piersic, dar și de compozitorii Mihai Constantinescu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu sau Ioan Luchian Mihalea.A fost întrebată în repetate rânduri de ce nu a ales o carieră în străinătate, pentru că a avut numeroase oferte de contract. Răspunsul artistei a fost simplu: "Mi s-a părut extraordinar că Dumnezeu m-a lăsat să cânt aici, în limba aceasta în care îmi pot exprima cel mai bine sentimentele"După 1995, Angela Similea a avut o pauză de apariții tv, de înregistrări, de concerte. Artista a explicat-o simplu: ''În ceea ce privește cariera mea, am avut nevoie de o pauză (...) din cauza evenimentelor din viața mea: au apărut pe lume nepoții (...) ceea ce m-a obligat să fiu alături de ei și să-i cresc cu foarte mare atenție și cu multă iubire, până la vârsta școlii, când au plecat la tatăl lor, în Statele Unite''.Angela Similea are doi nepoți de la fiul său — Jan-Christian și Ana-Grace. Artista spune despre ei că au un real talent muzical. Băiatul a început să studieze pianul, apoi a luat lecții de vioară și de saxofon. Ana-Grace a urmat cursuri de jazz și violă și are o voce foarte frumoasă. De altfel, Angela Similea a filmat un videoclip împreună cu nepoata sa, când aceasta era mică. ''Cred că am reușit să le transmit și lor dragostea mea pentru muzică, pentru că fiul meu a refuzat să mă urmeze în carieră, deși are talent muzical și auz absolut'', spunea Angela Similea în interviu.În 2005, Angela Similea a revenit pe piață muzicală, după zece ani de absență, cu un nou album, intitulat ''Lumea mea'', realizat de Ovidiu Komornyik. ''În anul 2003, într-un turneu în Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album. Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec și adunasem suficientă 'ocară' din partea publicului, care mă dojenea pentru 'abandon'. Așa că am pornit lucrul și, exact după nouă luni, s-a născut 'Lumea mea'. O dată cu aceasta am revenit pe scenă, iar publicul m-a așezat pe același loc, al meu: așa am simțit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai ușor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist și publicul de azi!'', își amintește artista. 

De atunci, Angela Similea are o colaborare constantă cu Ovidiu Komornyik și casa lui de discuri, cei doi având numeroase concerte și apariții tv.

E știut faptul că arta cere sacrificii, iar Angela Similea n-a fost ''scutită'' la acest capitol. Așa cum a mărturisit în multe interviuri, artista a simțit nevoia de a-și crește nepoții și a le fi alături, pentru că în perioada, în care, fiul ei era copil, iar ea era în plină ascensiune artistică, nu i-a fost alături acestuia, atât cât și-ar fi dorit.

''Mi-amintesc de un episod pe când filmam cu Titus Munteanu minunatele recitaluri de la Televiziune — plecam dimineața în zori la filmare și veneam noaptea târziu, deci când plecam îl lăsam dormind pe fiul meu și când mă întorceam îl găseam, de asemenea, dormind. Într-o seară, am venit mai devreme (se defectase ceva în studio) și l-am găsit treaz. Mi-a zis: 'Mama, tu crezi că numai cei cărora le cânți au nevoie de tine?'", mărturisea artista, adăugând: ''Cel mai profund dezechilibru l-am trăit în momentul în care fiul meu a plecat la studii în străinătate. Pentru mine, a fost primul cutremur sufletesc. (..) Și atunci, ca să supraviețuiesc, m-am aruncat cu totul pe scenă. Cu toată ființa mea m-am dedicat muzicii și, de altfel, atunci, în a doua jumătate a anilor '80, am avut și cele mai mari succese. Construite pe suferință. Nu ai rezultate importante dacă nu te dăruiești cu totul, nu sacrifici ceva''.Succesul Angelei Similea a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii, din care amintim: Discul de platină (Electrecord) — 1998, Discul de aur (Electrecord) — 2000, Premiul pentru 30 de ani de carieră artistică (Electrecord) — 2000, Premiul de excelență pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Muzicii Ușoare Românești — 2002, Premiul ''DISCUL DE AUR'' pentru vânzări record ale albumului ''Lumea mea'' — 2007, Premiul ''DISCUL DE PLATINĂ'' — 2008.La 10 decembrie 2004, președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B — "Muzică", ''pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești''. Și Angela...merge mai departe. În 2014 a început filmările, alături de tinerii actori Paul Radu, Adina Stetcu pentru scurtmetrajul ''Să mori de dragoste rănită'' în regia Iuliei Rugină.

 

Sursa : agerpres.ro

Vizualizări: 652 | Adăugat de: lorentonton | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Ne gasiti şi aici

Baia Mare 2014

Traiesc

Ora exacta

Slideshow

İnterviuri

Audio
Block content

Util

Cantec şi ruga


Copyright MyCorp © 2018

Creatorul de site-uriuCoz