Vineri, 2018-04-27, 5:52 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
 
ANGELA SİMİLEA CANTEC, ELEGANTA Sİ FRUMUSETE
Principală | Înregistrare | Logare
Bine ati venit
İnterviu

Meniu site

Odata

Ovo Music 2013

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
"Online"
3D Live Statistics

Formularul pentru autentificare

Va multumim
zwani.com myspace graphic comments
Thank You graphics

Principală » 2013 » Ianuarie » 1 » ANGELA SIMILEA _Diva cu voce cristalina (partea a treia)
7:27 PM
ANGELA SIMILEA _Diva cu voce cristalina (partea a treia)

Regina muzicii usoare

Între Marius Teicu si Angela Similea s-a legat o prietenie verificata în timp.
S-au cunoscut cu ani în urma. Marius Teicu termina Conservatorul si devenea profesor la Scoala Populara de Arta. Era anul 1968. Angela Similea lua lectii de canto la clasa reputatei profesoare Florica Orascu, iar Marius Teicu îi era corepetitor, pianist. "Atunci vocea ei se slefuia, dar se simtea calitatea pe care o avea din nastere, cu multe armonice”, spune compozitorul Marius Teicu. Impresia pe care i-a lasat-o atunci tânara domnisoara s-a mentinut de-a lungul colaborarii lor si pe alte planuri: compozitor – interpreta sau în duet. "Toata activitatea ei a fost marcata de seriozitate, de multa pasiune pentru muzica, de corectitudine, de rezistenta la studiu, ca nu toti au rabdare sa studieze. Mai apoi, pe lânga aceste calitati s-au adaugat experienta si meticulozitatea cu care pregateste orice aparitie, începând de la alegerea piesei, daca i se potriveste sau nu.”

Emotii

Daca îi numaram piesele Angelei, ne dam seama ca majoritatea au fost lirice, deci piese lente, de dragoste, în care si-a aratat vocea si sensibilitatea. "De aceea a fost si foarte iubita si a fost denumita de multe ori «Regina muzicii usoare românesti»”, este de parere compozitorul. "A cântat melodii frumoase, pe care le-a interpretat cu mare naturalete, dragoste si respect fata de public.” Dar care erau etapele pâna la înregistrarea melodiei? Se întâlneau si lucrau împreuna piesa. Fiecare îsi spunea parerea asupra interpretarii. Cadeau la un acord întotdeauna si nu era greu deloc, pentru ca simteau piesa aproape la fel. Dupa aceea urma imprimarea în studio. "Ea era foarte cooperanta si cu inginerul de sunet, cu toata lumea. Amabila, draguta si pretentioasa, nu se lasa pâna nu scotea un lucru deosebit, nu se grabea niciodata când era vorba de calitate. Daca nu ai aceste calitati, nu poti sa fii vedeta si sa fii iubita atâtia ani.”

Dedicatie

Marius Teicu a compus foarte multe melodii pentru Angela Similea. Majoritatea au devenit slagare si au câstigat premii importante. Iata povestile câtorva compozitii: "Iubeste-ma mereu”, pe versurile lui Eugen Rotaru, a fost lansata în cadrul unui show facut de Titus Munteanu în urma unui filmulet muzical în care Angela era protagonista principala si pentru care domnul Teicu a scris mai multe piese: vestita melodie "Nu-mi lua iubirea daca pleci”, "E la moda sau nu e”, "O data în viata”si "Iubeste-ma mereu”. "A prins foarte bine, pentru ca este o piesa miscata”, spune compozitorul. "Cântec pentru mama”, pe versurile poetei Teodora Popa Mazilu, e o piesa pe care a compus-o dupa ce a primit textul. "Versurile si melodia sunt dedicate tuturor mamelor, caldurii pe care o ai în fata în ochii mamei, de când te nasti si pâna când aceasta fiinta nu mai exista pe pamânt, pentru ca ea continua sa fie în sufletul nostru.”
O poveste aparte are slagarul "Nu-mi lua iubirea daca pleci”: "Am primit poezia «Nu-mi lua iubirea daca pleci», pe versurile Teodorei Popa Mazilu, am venit acasa si foarte rapid, am fost inspirat si am compus melodia. Nu am avut rabdare si am zis ca asta trebuie sa fie pentru Angela Similea neaparat. I-am dat te­lefon: «Angela, vreau sa-ti cânt piesa!», «N-am timp!», mi-a spus. «Nu se poate! Trebuie sa îti cânt piesa, altfel o uit», «Nu pot, pentru ca trebuie sa merg la aeroport sa-l conduc pe baiatul meu, care pleaca la studii», «Trebuie sa ma asculti!». Si în final a fost de acord. S-a pus pe scaun, si dupa aceea mi-a povestit ca a plâns când a ascultat-o. A impre­sionat-o extraordinar de mult. Un lucru absolut autentic legat de noi doi”. În cele trei minute si jumatate, patru, atât cât dureaza piesa "Traiesc”, com­pozitorul crede ca se exprima crezul de artist al Angelei.

Un moment emotionant
"Am fost împreuna în turnee în Germania.
La Stuttgart, când dadeam autografe,
a venit cineva la noi: «As vrea sa îmi dati autografe pe un obiect special».
Ma gândeam: ce poate sa fie asta, ca de-a lungul ­ timpului am dat autografe pe camasi, buletine, carnete, cozoroace… Si ne-a povestit: «La sfârsitul anului ’80, eu si cu sotia mea am fugit din România pe Dunare, cu o barca. Am luat cu noi strictul necesar, printre care si discul cu dumneavoastra!». Aveam un disc Angela Similea-Marius Teicu. Abosolut impre­sionant!”, povesteste Marius Teicu emotionat.

Angela înnobileaza tot ce cânta
"Angela Similea este o Regina a cântecului: ea înnobileaza tot ce cânta. Ea transforma într-o sarbatoare gestul subtil si inimitabil de a transmite sensibilitatea unui cântec. Atenta la nuante, la rostirea melodiei si a versurilor – ceea ce în cântec mi se pare ca se întâmpla foarte rar – Angela s-a nascut cu darul de a fi o mare artista”, ne spune poetul Aurel Storin.
"«Sa mori de dragoste ranita» este un cântec pe care mi l-a propus Marcel Dragomir. L-am scris cu deosebita placere si am fost încântat sa aflu ca va fi interpretat de Angela Similea. A fost mai simplu de compus decât se crede, dar, uneori, din lucrurile simple ies cântecele frumoase. Am ascultat-o interpretând cântecul si am fost impresionat ca întotdeauna când o ascult, pentru ca mi se pare o profesionista de prim ordin. E foarte greu sa spun care este melodia secolului trecut, e foarte greu sa spun si care este melodia zilei de azi, dar pot sa spun care sunt cântecele frumoase care îmi plac si care cred ca fac placere ascultatorilor. E mai important decât orice referendum muzical. Cântecele frumoase ramân. Dovada ca si «Sa mori de dragoste ranita», care are si el o oarecare vechime, înca rezista”, încheie poetul Aurel Storin.

Zâna din "Ramasagul”
"Angela a mai jucat într-un film la care am scris muzica. Se cheama «Ramasagul» si a fost regizat de Ion Popescu Gopo dupa «Punguta cu doi bani». Acest film muzical a rulat foarte mult pe ecranele României, a luat si Premiul II la Chicago pentru Cel mai bun film muzical. Ea a jucat rolul Zânei”, aminteste Marius Teicu. "Am avut cu ea un succes acum doi ani. «Te-as alege mereu» se cheama piesa. A obtinut locul I la Radio Actualitati din partea ascultatorilor. Mai avem ­planuri împreuna…”

Vocea minune

Despre Angela Similea este usor si, în acelasi timp, greu sa vorbesti. Usor pentru ca sunt multe de spus, greu pentru ca este imposibil sa cuprinzi tot…
Se numesc angelisti. A spune ca sunt fani Angela Similea e putin spus… Solista are o relatie speciala cu ei. I-a sprijinit si i-a încurajat sa studieze, iar multi sunt acum medici, avocati etc. Cu alte cuvinte: realizati profesional. Chiar daca nu mai sunt copii si au propriile familii, într-un sertar, în inimile lor, dainuie iubirea pentru Angela. "Pe Angela o iubesc de când ma stiu… Eram la gradinita când am vazut-o pentru prima oara la televizor… Abia la scoala, în clasa a V-a, am vazut-o pentru prima data «în carne si oase», la un spectacol la Sala Polivalenta din Arad. Îmi amintesc si acum emotiile pe care le-am avut când i-am oferit pe scena buchetul de flori…
Apoi, dupa 1989, am reusit sa iau legatura cu fan-clubul «Angela Similea» din Bucuresti si am încercat sa fac o filiala a lui si la Arad. Din acel moment si legatura cu Angela a fost alta. Am început sa-i scriu si sa-i telefonez uneori, iar ea mi-a raspuns întotdeauna cu caldura si mi-a multumit pentru scrisori. Asa cum noi, angelistii, o iubim si o respectam pe Angela, si ea ne iubeste pe noi. Daca avem o problema si îi cerem sfatul, sau pur si simplu îi povestim ce s-a mai întâmplat în viata noastra, Angela este «psihologul» de suflet care are întotdeauna o vorba buna si o încurajare”. Daniela Ghita – Arad

Emotii.
"Angela Similea e Vocea Minune, diamantul rar… Am asistat, de-a lungul timpului, la situatii în care oamenii se îmbulzeau sa îi atinga rochia pentru o clipa… Am vazut-o daruindu-si costumul de scena dupa ce a cântat, din dorinta de a ajuta o viitoare mireasa… Dar am vazut-o, de multe, prea multe ori, cântând si plângând, în acelasi timp…
De când eram de-o schioapa o auzeam spunându-ne într-una sa nu ne oprim din drumul nostru, pâna când visul nu ne este împlinit, iar daca astazi multi dintre noi sunt oameni instruiti în universitati, cu profesii râvnite de oricare copil, acest lucru i se datoreaza în mare masura. Poate, tocmai de aceea, înainte de fiecare examen, cautam urarea ei de «bafta!», fie direct la telefon, fie la radio; traia cu noi, emotia si succesul (parca o aud si acum la telefon: «Iuhuuu»!!!), ori dimpotriva, esecul si deznadejdea (…).” Corina

Bunica.
"Nu pot sa uit emotiile ce ma leaga de vara anului 1995, când Angela a devenit pentru prima oara bunica. Eram dupa seara de gala a Festivalului ­ «Mamaia», unde câstigase, din pacate, locul al doilea la sectiunea «Creatie» cu piesa «Sa mori de dragoste ranita»; la un pahar de sampanie si developând firul evenimentului, dupa un scurt telefon primit de la Sorin, fiul Angelei, am aflat marea veste.
Nu puteti sa va imaginati câte emotii si lacrimi au fost… Si tot legat de Mamaia… dupa un spectacol, târziu în noapte, Diez, câinele lui Buni, i-a rupt un superb colier de perle. Noapte fiind, nu au gasit mare lucru; a doua zi, un mic grup de copii, împreuna cu Angela Similea, înarmati cu niste betisoare, în fata Hotelului Savoy, la o ora de vârf, scormoneau prin iarba, lucru hazliu si de neînteles pentru turistii care treceau spre plaja.” Catalin Costea – Constanta

Jurnalul de Colectie, Jurnalul National, 2008                                                                                                 

  

Vizualizări: 491 | Adăugat de: gratmariela | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Ne gasiti şi aici

Baia Mare 2014

Traiesc

Ora exacta

Slideshow

İnterviuri

Audio
Block content

Util

Cantec şi ruga


Copyright MyCorp © 2018

Creatorul de site-uriuCoz